Co je černý čaj?
Stejně jako oolong, zelený, žlutý, bílý čaj a Puerh, černý čaj pochází z rostliny Camellia sinensis. Liší se v tom, jak jsou listy po sběru zpracovány. Černý čaj je plně oxidovaný, což znamená, že molekuly v čaji reagují s kyslíkem, aby listy získaly bohatou a robustní chuť. Kromě toho se černý čaj vyrábí po celém světě a jeho chuť se může velmi lišit: jemný Darjeeling se jen stěží může více lišit od nasládlého Assamu nebo kouřového Russian Caravan.
Mnohé z našich černých čajů jsou ochuceny ovocem, kořením nebo dokonce okvětními lístky nebo jsou napuštěny esenciálními oleji, které doplní chuť čaje. Jejich přirozená hloubka a bohatost z nich dělá perfektní základ pro širokou škálu různých kombinací chutí. Černé čaje jsou jedinečné tím, že jsou jediným kompletně oxidovaným druhem čaje, který jim dodává výrazně plnou a bohatou, sladovou chuť.
Jak se černý čaj vyrábí?
FÁZE SBĚRU
U černého čaje se obvykle volí zralejší listy
FÁZE ZAVADNUTÍ
Listy se rozloží na síta a nechají se sušit po několik hodin, aby se zbavily vlhkosti
FÁZE SVINOVÁNÍ (ROLLING)
Svinování listů ve velkých bubnech spouští oxidaci
FÁZE OXIDACE
Svinování listů ve velkých bubnech spouští oxidaci
FÁZE SUŠENÍ
Nakonec se listy suší, třídí a balí
Některé čaje jsou nakonec sušeny nad hořícím borovicovým dřevem, aby se dosáhlo kouřové, pražené chuti.
Černý čaj a kofein
Jak si černý čaj správně připravit?
Černý čaj je robustnější než jiné druhy čaje, takže se nezdržujte: doporučujeme louhovat v čerstvě převařené vodě po dobu 3–5 minut a podle potřeby přidat kapku mléka. Výjimkou je First Flush Darjeeling, který je na černý čaj neobvykle jemný a měl by se louhovat při teplotě kolem 96-100°C ne déle než 3 nebo 5 minut.
1 čajová lžička
96-100 stupňů
3-5 minut