Co je zelený čaj?
Za zelený čaj opět vděčíme listům mocné rostliny Camelliasinensis – a Číně, kde zelený čaj vznikl a dodnes se převážněvyrábí. Některé z nejlepších zelených čajů se nacházejí také vJaponsku, které si vyvinulo svůj vlastní styl výroby založený nastarověkých čínských technikách. Na rozdíl od černého čaje sezelený čaj zahřívá, než může dojít k oxidaci, čímž si zachovásvou jemnou a osvěžující chuť.
Jak se zelený čaj vyrábí?
FÁZE SBĚRU
Jemný pupen a dva horní listy jsou nejlepší pro zelený čaj.
FÁZE ZAVADNUTÍ
Listy se rozloží na síta a nechají se sušit 1–3 hodiny, aby se zbavilyvlhkosti.
FÁZE ZAHŘÍVÁNÍ
Aby se zabránilo oxidaci, lístky jsou zahřívány nebo spařeny vodnípárou.
FÁZE SVINOVÁNÍ (ROLLING)
Většina zelených čajů se roluje, aby se uvolnily aromatické oleje.
FÁZE SUŠENÍ
.Nakonec se listy suší, třídí a balí.
To, co čínské a japonské zelené čaje odlišuje, je obvykle fáze zahřívání. Čínský zelený čaj bývá sušen ručně v horké pánvi, čímž se dosahuje lehce ořechové nebo kouřové chuti jako má náš Gunpowder. Japonský čaj se typicky nechá projít horkou párou a tvaruje se tak, aby jeho listy vytvořily malé jehličky, což má za následek svěžest hrášku podobnou té z našeho čaje Gyokuro.
Zelený čaj a kofein
Jak si zelený čaj správně připravit?
Zelený čaj je jemnější než černý čaj a nikdy by se neměl louhovat s vroucí vodou: teplo extrahuje třísloviny, které vašemu čaji dodají hořkou a svíravou chuť. Používejte vodu z varu (kolem 80°C) – konvici nechte po varu pět minut odstát, poté čaj zalijte a louhujte 2–3 minuty. U zeleného čaje doporučujeme vynechat mléko, abyste si užili zelený chuťový profil v celé jeho kráse.
1 čajová lžička
80 stupňů
2–3 minuty