Britská klasika, Viktoriin piškotový dort, je typický dezert pro Velkou Británii a slouží jako základ pro nespočet dezertů. Naše varianta tohoto dortu obsahuje naši luxusní bílou horkou čokoládu. Vyzkoušejte ho také s vaším oblíbeným čajem.
Čas na přípravu
2 hodiny
Náročnost
Vysoká
Počet porcí
8-12
Britská klasika, Viktoriin piškotový dort, je typický dezert pro Velkou Británii a může sloužit jako inspirace pro nespočet vašich dezertů. My jsme použili naši luxusní bílou horkou čokoládu a kupu čerstvých osvěžujících jahod.
Piškotový korpus z bílé čokolády
350 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 vrchovaté lžíce luxusní bílé horké čokolády Whittard
4 velká vejce
400 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
240 ml rostlinného oleje
300 ml podmáslí
100 g bílých čokoládových lupínků
Krém z bílé čokolády
5 lžic hladké mouky
250ml mléka
2 lžíce luxusní bílé horké čokolády Whittard
1 lžička vanilkového extraktu
225 g změklého másla
200 g moučkového cukru
Na dozdobení jahodová marmeláda, kousky jahod a nalámaná bílá čokoláda
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte 3 dortové menší formy pečícím papírem.
- Do středně velké mísy dejte mouku, prášek do pečiva a bílou horkou čokoládu a promíchejte, aby se ve spojilo.
- Do mísy nebo mixéru přidejte vejce, cukr a vanilku a šlehejte na nejvyšší stupeň asi 5 minut, dokud nebude směs hustá s konzistencí pěny. Pomalu přidávejte olej a pokračujte ve šlehání směsi další minutu.
- Přidejte 1/3 sypké směsi a 1/3 podmáslí a míchejte, dokud se nespojí, poté opakujte s dalšími dvěma třetinami a míchejte, dokud těsto nebude hladké.
- Směs rozdělte mezi připravené dortové formy a pečte 40–45 minut. Po upečení nechte dorty úplně vychladnout na mřížce.
- Na polevu si připravte nepřilnavý hrnec. Přidejte mléko a mouku a opatrně šlehejte na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Přidejte čokoládu a vanilku a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté nechte vychladnout.
- V mixéru ušlehejte máslo s cukrem tak, aby směs byla světlá a nadýchaná, poté do nich zašlehejte vychladlou čokoládovou směs a horkou čokoládu, dokud nevznikne hladký krém.
- Připravte si upečené korpusy. Kolem okraje prvního korpusu vytvořte cukrářským sáčkem kolečka. Krém dejte také na střed dortu a nahoru dejte lžíci jahodového džemu. Poté přidejte po okraji nakrájené čerstvé jahody. Opakujte i s další vrstvou.
- Vršek dortu ozdobte krémem, nakrájenými jahodami a nalámanou bílou čokoládou.
- Podávejte se svým oblíbeným čajem.
vyzkoušejte
Luxusní bílá horká čokoláda