Čas na přípravu
35 minut +
1 hodina na vychladnutí
Náročnost
Vysoká
Počet porcí
12 sušenek
Čokoládové lískooříškové sušenky
240 g hladké mouky
225 g másla
60 g moučkového cukru
50 g kakaového prášku
1 polévková lžíce mleté kávy s příchutí oříšku Whittard
100 g lískooříškové pomazánky
Na ozdobu Rudolfa
24 jedlých očí
24 kulatých červených sladkostí
24 rozpůlených preclíků
Dále mělký plech, 5 cm velké kulaté vykrajovátko a zdobící sáček
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 °C a vložte do ní 2 mělké plechy.
- Smíchejte spolu máslo a moučkový cukr, dokud směs není hladká, potom přidejte mouku, kakaový prášek a lískooříškovou mletou kávu, smíchejte vše dohromady, aby se vše spojilo.
- Pomocí rukou zpracujte směs dohromady a vytvořte těsto. To dejte vychladnout do lednice na 1 hodinu.
- Až těsto vychladne, vyválejte ho na pomoučeném vále do tloušťky zhruba 1cm a vykrojte 24 koleček za použití kulatého vykrajovátka s průměrem 5cm nebo dle vaší fantazie. Kolečka naskládejte na plechy a nechte péct 10-12 minut.
- Sušenky vyndejte z trouby a nechte je na plechu pár minut, aby se vytvarovaly, potom je přendejte na drátěnou mřížku, kde zcela vychladnou.
- Naplňte plnící sáček lískooříškovou pomazánkou a ustřihněte konec.
- Položte polovinu sušenek lícem dolů a naneste na ně kolem 1 polévkové lžíce pomazánky. Na to dejte další sušenku a udělejte z nich takový „sendvič“.
- Přilepte rozpůlené preclíky do mezer mezi sušenkami a vytvořte Rudolfovy parohy. Připevněte jedlé oči a červenou sladkost jako nos.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchu a chladu.
vyzkoušejte
Mletá káva s příchutí oříšku